ادیان باید برای غیرمتدینان و همچنین برای یکدیگر جذاب باشند
چندی پیش، آقای روان ویلیامز یکی از برجستهترین دانشمندان دینی جهان مسیحیت و خانم مونا صدیقی یکی از شاخصترین اندیشمندان مسلمان مناظرهای عمومی در رابطه با نقش دین در جامعه داشتند و تقریباً در تمام موارد مورد بحث با هم همعقیده بودند.
به گزارش دینآنلاین به نقل از اکونومیست، این صاحبنظر معتقد بودند که سواد دینی (دانش ابتدایی دربارۀ اعتقادات و عملکردهای پیروان ادیان) به نحو خطرناکی رو به افول است. حال آن که این سواد هماکنون بیش از هر زمان دیگری مورداحتیاج است.
ویلیامز و صدیقی ارائۀ آموزشهای بیشتر و بهترِ مذهبی را یک نیاز مبرم دانستند. جناب ویلیامز که هماکنون مدیر کالج مگدالن در کمبریج است، عقیده دارد که آموزش مسائل دینی باید جنبۀ تجربی داشته باشد؛ به این معنا که صرفاً به تدریس اطلاعاتی در رابطه با تاریخ و فرهنگ ادیان بسنده نشود، بلکه آموزشها به نحوی باشد که افراد بتوانند خود را جای پیروان ادیان دیگر بگذارند و بهخوبی آنها را درک کنند.
گفتنی است که در طول تاریخ، دین در میان اکثر مردم نقشی حیاتی داشته است. اما واقعیت امر آن است که امروز در جوامع غربی تعداد فزایندهای از مردم در حال پشت کردن به دین هستند.
مسیحیان و مسلمانان باید معنای مفاهیمی مثل «توبه»، «وحی» یا «داوری الهی» را برای یکدیگر شرح دهند. این کار آسانی نیست، چراکه معمولاً برای کسانی که در یک فرهنگ دینی یا نظام ارزشی غوطهور شدهاند؛ شرح آن برای یک طرف سوم کار دشواری است. اما دشواتر از این کار، شرح دین برای افراد بیدین است. متدیّنان باید بتوانند برای غیرمتدیّنان شرح دهند که اعتقاد و عمل به کتب یا روایتهای مذهبی که قرنها پیش شکل گرفتهاند چه معنایی دارد.
متدیّنان باید بتوانند غیرمتدّینان را روشن سازند که متون دینی که در گذشتههای دور کتابت شدهاند، برای زندگی در سال 2017 نیز راهنما و حائزاهمیت هستند. چراکه کلام الهی هر روز معانی و تفاسیر جدیدی پیدا میکند. درک این موضوعات برای کسانی که ارتباطشان با کلام مکتوب محدود به متون ارسالی در رسانههای اجتماعی است، دشوار است.
منبع: دین آنلاین